Етногенеза балканских народа у делу Тихомира Ђорђевића - Vlahović, Petar (Balcanica - Annual of the Institute for Balkan Studies, 1994)
Tihomir Đorđević, prof. etnologije na Beogradskom univerzitetu, je otpočeo proučavanje etnogeneze i etničke istorije krajem XIX veka, u vreme kada ove nauke nisu bile u žiži etnološkog interesovanja. Proučavajući etnogenezu i etničku istoriju balkanskih naroda T. Đorđević je obratio pažnju na njihov postanak, razvoj, život i međusobne uticaje. Na osnou podataka, pregledno i dokumentovano, zaokružena je u njegovom delu etnička slika balkanskog prostora od daleke praistorije do sredine XX veka.