Цигани у проучавањима Тихомира Ђорђевића са посебним освртом на циганску музику - Gojković, Andrijana (Balcanica - Annual of the Institute for Balkan Studies, 1994)
Zahvaljujući poznatom srpskom etnologu Tihomiru Đorđeviću postavljeni su temelji sistematskim i naučnim proučavanjima Cigana u Srbiji. On je čak i svoju doktorsku disertaciju, koju je odbranio 1902. u Minhenu, posvetio Ciganima u Srbiji. Budući da je Đorđević proučavao mnoga pitanja iz materijalne i duhovne kulture Cigana, on nije mogao zaobići ni njihovu muziku. Zato je veliki deo ovoga rada, posle kratkog pregleda Đorđevićevih priloga o Ciganima u Srbiji, posvećen baš pitanjima ciganske muzike, o Đorđević doneo veoma objektivne zaključke, koji do danas nisu ništa izgubili od svoje važnosti.